OZKANLAR EKMEK
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


ÇAVDAR EKMEĞİ
Çavdar unu, ekmeğe essiz bir lezzet ve aroma verir. Besinsel açıdan çok önemli bir gıdadır. Önemli ölçüde B grubu vitaminleri ve vücut için gerekli minareleri yüksek oranda içermektedir. Her gün düzenli olarak tüketen insanlarda kalp damar hastalıkları ender olarak görülür. Damarlara esneklik verdiği, kan akıcılığı sağladığı ve damar sertliğine iyi geldiği belirlenmiştir. Çavdar büyük bir selüloz deposudur ve bağırsak tembelliğinin giderilmesinde önemli faydası vardır.

Kanın tazelenmesinde yararlı demir ve folik asit, diş mineleri için gerekli  flor bulunur. Buğdaya göre karbonhidrat oranı daha düşük olduğu için şeker hastalarına önerilir. Sindirimi kolaylaştırması ve vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olması açısından formuna dikkat edenlerin tercihidir. Diyet uygulayanlara tavsiye edilir.


YULAF EKMEĞİ
Yulaf, çok iyi bir enerji kaynağıdır. Vikingler’in efsanevi fiziksel güçlerini “Porridge” adlı yulaf ezmesi yiyeceğine borçlu oldukları söylenir. Yulaf tiroid bezini uyarır, östrojen üretimini dengeler. Soğuğa karşı direnç sağlar. “Oleik Asit” denilen yağ asitleri açısından zengindir ve içerdiği yağlar sayesinde sinir hücrelerinin düzenli işlemesinde faydalıdır. Minareler açısından zengindir.

Magnezyum deposudur. Kalsiyum, fosfor, demir ve potasyum bulunmaktadır. Şekeri düşürücü özelliği vardır. Çünkü şeker ve soydum açısından fakirdir. Yapısındaki hemiselüloz ve pektin sayesinde kan şekerini düşürür. İçerdiği yağ asitleri sayesinde kolestrolü düşürür ve vücuda zindelik verir.

MISIR EKMEĞİ
Mısır ekmeği yurdumuzun Karadeniz bölgesinde yoğunlukla yapılıp, mısırın ekmeğe verdiği nefis lezzet ve eşsiz aroma sayesinde ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır. İyi bir enerji kaynağıdır. Yapısındaki yağ, kolestrolü dengeler. Önemli miktarda B1, B2 ve E vitaminlerini içerir. Bağırsak faaliyetlerini olumlu yönde etkiler.

Mısır ekmeğini yoğurt ile yiyebileceğiniz gibi, yumurta kırıp peynirle de yiyebilirsiniz. Balık eşliğinde yemek isteyenler, sebzeli levrek tarifimize de bir göz atabilirler. Ayrıca rivayete göre, Hopa ve Arhavi’den gelme, evde kurutulmuş mısır unu ile pişirince de tadından yenilmiyormuş:) Mısır ekmeğinin yanına en çok yakışan şeylerden biri de karalahana çorbası olmalı.Ayrıca mısır ekmeğinin, çölyak hastalarının yiyebildiği bir ekmek türü olduğunu biliyor muydunuz?Mısır ununun 100 gramında 368 kalori bulunmakta; hemen hemen beyaz unla aynı.